Muro viu les ‘Danses de Palacio’ – www.pagina66.com

Una cercavila ha recorregut els carrers de la localitat. (amb vídeo i fotos).

Muro ha viscut les ‘Danses de Palacio’ un altre any més. Durant tota la setmana les danses han estat presents en els diferents punts de la localitat. Va ser dimarts passat quan van arrancar les primes ‘Dansetes al carrer’ fins al divendres 31 de maig on s’ha viscut la prèvia al dia gran. En acabar cada acte, soparet amb els veïns i albaes i cançons de rondalla a càrrec de La Xafigà i Baladre per al divendres a mitjanit.

Malgrat açò, el dia gran ha tingut lloc el dissabte. A les 19.30 hores i des de l’Estació ha eixit la cercavila cap al Palau de la Senyoria. Un riu de gent ha envaït els carrers de la localitat a ritme de tabalet i dolçaina. Menuts i majors han gaudit d’aquesta cita important a la localitat i que recorda temps passats.

Poc després, i des del Santíssim ha començat la Treta de les Balladores i la Dansà tradicional en el carrer i la Plaça del Palau. Els assistents a la plaça murera han vist com les parelles de balladors i balladores li han donat tres voltes amb tres ritmes diferents. La jota i el fandango han estat presents, però sens dubte la peça que més ha destacat ha sigut la d’Alacant. L’obra va ser composta pel mestre Rafael Alcaraz Calatayud al 1936 per a una mostra de balls de Muro en la plaça de bous de la capital de la província.

Després de les voltes a la plaça, les danses s’han traslladat al cercle central, on les parelles han ballat al ritme de la jota o la malaguenya, abans de passar a l’última peça de la nit: el Bolero de Palacio.

Aquest any, per primera vegada, el Bolero de Palacio no sols s’ha cantat, sinó que dues parelles li han afegit passos a aquesta música composada pel mestre José Rafael Pascual Vilaplana i amb lletra del murer Joan Jordà.

En finalitzar, soparet de pa i porta en la mateixa plaça amb l’assistència dels veïns i veïnes de la localitat que s’han quedat per gaudir de l’Aplec de Rondalles a càrrec de la Teixera d’Agres, Baladre de Muro i amb la col·laboració especial de La Xafigà, el Grup de Danses d’Agres, Grup de Danses Baladre de Muro i els alumnes de cant d’estil de l’Escola de Música Tradicional de La Xafigà.