El tio Pep de Muro.

La lletra original, recollida per Sanchis Guarner en Els pobles valencians parlen els uns dels altres, versa el viatge d’un estereotípic llaurador valencià, el tio Pep, al poble de Muro del Comtat per a comprar-se un carro i un ase per anar a l’horta. N’han gravat diferents versions La Rondalla de la Costa, Els Pavesos, Araceli Banyuls, Paco Muñoz, Bajoqueta Rock i Alikata Rock, per bé que també l’han inclosa al seu repertori Ovidi Montllor, Jalea Real, Phil de Vient & Les Bajocques Farcies, Toni de l’Hostal, Les Mãedéus o Semenéska, sense comptar totes les colles dolçaineres que només en toquen la part musical.

El contingut de la cançó podria interpretar-se com una referència implícita al menfotisme valencià o, més lluny encara, directament com una crítica a com el poble valencià s’ha deixat enganyar pels seus conciutadans. Cal dir que existeix la hipòtesi més que probable que la cançó siga d’origenmallorquí i que, per tant, faça referència al Muro illenc.
El tio Pep té un monument dedicat: el poble de Muro, en agraïment per haver-lo fet famós, li va fer erigir una estàtua que representa el típic llaurador valencià de principis del segle XX, amb un ase i un carro.
Lo tio Pep
La versió antiga, enregistrada a ritme de jota per La Rondalla de la Costa al seu únic disc Records de València (1976), es caracteritza per l’aparició de l’article masculí sigular arcaic lo, per la forma valenciana (normativa) tio i la caiguda de la d intervocàlica en patades i trencades.
1.  El tio pep se’n va Muro Tio pep (bis)
De Muro que’ns portaràs, tio Pep, tio Pep, tio Pep.
2.  Una tartana i un burro, Tio Pep (bis)
per anar a pasejar tio Pep, tio Pep, tio Pep.
3.  El tio Pep ja té el burro, Tio Pep (bis)
que molts quinzets li ha costat, tio Pep…
4.  I tota la gent de Muro, tio Pep (bis)
diuen que l’han enredat, tio Pep
5.  El ruc li ha dat tres patades tio Pep (bis),
i l’han dut a l’hospital,tio Pep.
6.  Té tres costelles trencades, tio Pep (bis),
i tot «lo» cos li fa mal, tio Pep.
7.  El tio Pep torna a Murooo..
tio Peppp…