Els Inicis de l’Aplec Mariola (any 2005).

Els grups de danses de la Serra Mariola, van acordar per unanimitat el portar avant el projecte de fer «L’Aplec de Danses de la Serra Mariola», amb caràcter anual i itinerant. Participen tots els pobles que estan a l’abast geogràfic d’aquesta serra de les comarques valencianes del sud i on cada poble fa una mostra de la seua dansada tradicional. El primer aplec es va celebrar a Alcoi el 17 de setembre de 2005.
L’any 2005 varem iniciar a Alcoi un camí que esperem que siga llarg i fructifer. Els grups de danses dels pobles que envolten la Mariola decidirem posar en Marxa un Aplec itinerant que porte les danses i la música tradicional per tot arreu dels nostres pobles i que facilite la comunicació entre tota la gent que está treballant als pobles.
Per molts anys.

Juliol de 2010:

La trobada dels Pobles es consolida així com un esdeveniment cultural de primer ordre que, de forma itinerant, va mostrant en tota la Comarca la riquesa cultural que tenim en l’àmbit de música i ball tradicional, i que lluny de caure en l’oblit, torna a omplir els carrers amb la música de la pròpia terra i fa aflorar l’alegria en els habitants i visitants. La trobada ha aconseguit reviscolar i dignificar el treball que molta gent, dia a dia, van fent calladament en cada un dels seus pobles i de poble en poble, va creant una consciència col·lectiva de l’important i ric patrimoni cultural de la Comarca. A l’esforç dels Grups de tots el pobles que participen, poc a poc van sumant-se els Ajuntaments i entitats cíviques i culturals de la comarca que aposten pel futur d’aquests tipus d’actes que reafirmen la personalitat de la Comarca.