Les Danses de Muro al carrer i plaça del Palau. Del 28 de maig a l’1 de juny 2013.

Programació Danses 2013
Dansetes al Carrer
– Dimarts, dia 28 de maig            C/ Pintor Jover
– Dimecres, dia 29 de maig         Setla
– Dijous, dia 30 de maig                Plaça de l’Era
*Les dansetes començaran tots els dies a les 20.30 h.

*S’avisarà el començament amb tres trons
*Després de les dansetes en cada carrer, soparet de veïnat.
– Divendres, dia 31 de maig        Plaça del Palau a les 21.00 h
*En acabar el soparet de veïnat, adornament del carrer i la plaça.

*A les 24.00 h hi haurà Albaes o Cançons de Ronda a càrrec de La Xafigà i Baladre. Passejarem pels carrers del poble cantant als veïns. Qui vulga que es vaja a alguna casa per sorprendre i dedicar una cançoneta a algú, s’ha d’inscriure amb antelació comunicant-ho a algun membre de Baladre o la Xafigà.
 Danses de Palacio
– Dissabte, dia 1 de juny         Plaça del Palau
  *A les 19.30 h i des de l’Estació, s’eixirà en cercavila cap al Palau de la Senyoria, amb l’itinerari següent: Estació, Central, Av. d’Alcoi, Sants de la Pedra, Placeta Molina, St. Blai, Plaça de l’Església, C. Major, Plaça de la Vila, C. Àngel, Plaça del Palau i la Gàbia.
            *Aproximadament a les 20.30 h i des del Santíssim començarà la Treta de les Balladores i la Dansà tradicional del carrer i plaça del Palau de la Senyoria de Muro.
            *Seguidament i en finalitzar la dansà, hi haurà soparet de pa i porta a la plaça del Palau per a tots els que vulguen i l’Ajuntament posarà un xicotet aperitiu i els refrescos.
            *Després, a les 23.00 h aproximadament, festeta per a tots amb l’Aplec de Rondalles, en el que participaran:
-Rondalla la Teixera d’Agres.
-Rondalla Baladre de Muro.
-Amb la col·laboració especial de La Xafigà de Muro, el Grup de Danses d’Agres, el Grup de Danses Baladre de Muro, i els alumnes de cant d’estil de l’Escola de Música Tradicional de la Xafigà.
Animeu-vos i participeu, que de segur que ho passareu molt bé.

 LES DANSES DE MURO
Un any més les danses de Muro tornen als carrers. La plaça del Palau s’engalana de mudar i la tradició més antiga de Muro ompli de festa el poble.
            Les danses de Muro tenen com a acte principal la Dansada, amb estructura pròpia del poble de Muro i emparentada directament amb les dansades dels pobles que ens envolten. La Dansada comença a l’altura de l’hort de Sandingo (on hi ha el taulellet del Santíssim) on el cap de dansa fa la treta de les dones balladores i va formant-se’n l’estructura, és a dir, la cadena de la dansa que comença a caminar cap a la plaça on es donen unes voltes, tantes com la gent que balla en tinga ganes. Tot seguit, els balladors que tenen més traça i volen, poden ballar els balls populars que ens han llegat els majors: la jota, el fandango i el ball d’Alacant, creat o compost pel mestre Rafael Alcaraz Calatayud, amb ocasió d’una mostra dels balls de Muro a la plaça de bous d’Alacant durant les Fogueres de Sant Joan l’any 1936.
            En els darrers anys s’han anat incorporant nous elements a la Festa, com ara el Bolero de Palacio, que es canta en acabar els balls i fou compost pel mestre José Rafael Pascual Vilaplana amb lletra del poeta murer Joan Jordà i Sanchis i enguany, 2013, fem l’estrena del ball creat de nou per a aquesta peça.
            La setmana de les danses començarà el dimarts dia 28 de maig. Al llarg d’aquesta setmana, les danses de Muro eixiran de la plaça del Palau per recórrer cada dia els carrers i les pedanies de Muro amb les dansetes de carrer, que intenten fomentar l’esperit de veïnat mentre majors i xiquets s’ensenyen per ballar el dia de la “Festa Gran”. En aquest díptic en trobareu els horaris, els dies, els llocs i tota la informació.
            La nit de divendres del dia 31 de maig (primeres hores de dissabte) en acabar d’engalanar el carrer del Palau, tornaran als carrers de Muro els cants d’albades o de ronda, i ens encomanarem a finestres i balcons, on els seus habitants rebran aquesta grata sorpresa i estaran obligats a convidar els cantadors a un traguet
La Festa Gran és el dissabte dia 1 de juny des del Santíssim, on començarà la dansada que representa el poble de Muro i en què pot participar tot aquell que vulga.
I a la nit, per finalitzar la festa, farem un soparet de pa i porta a la Plaça del Palau i en acabar de recuperar forces, celebrarem una  vegada més el nostre Aplec de Rondalles, on convidem els músics de les rondalles de pobles veïns i  juntament amb La Xafigà i els músics de Baladre tocarem, cantarem i farem festa mentre hi haja ganes.
L’organització posarà la beguda i un xicotet aperitiu, però cal portar-se l’entrepà.
La festa més antiga del nostre poble torna a estar als carrers i és per a totes i tots.