Grups convidats al «XXX Aplec de Danses» de la Fireta de Sant Antóni (2013). Dies 18, 19, 20 de gener de 2013.

Grup de Danses «El Portixol de Xàbia»

Grup de Danses «El Portixol de Xàbia»

Grup de Danses «Portixol de Xàbia»
Danses Portitxol • Avda Joan Carles I, 55 (Edifici «Surco»)
• Apartat correus, 492 • 03730 Xàbia (Alacant)
Tfn:  620 850 990 (Salvador) • Tfn:  636 656 642 (Isabel) info@dansesportitxol.org

Amb una idea clara de mantenir la música i les danses tradicionals treballa el Grup Portitxol. Part important en aquesta tasca la protagonitza la rondalla, músics i cantadors que amb la seua dedicació son portadors de les nostres tradicions. Alguns dels seus membres pertanyen més de 40 anys a l’associació, que amb diferents denominacions han escrit la història de la música tradicional a Xàbia. El futur d’aquesta rondalla resideix en una escola de pols i pua que aglutina als alumnes més joves, per a seguir conservant aquest tresor.
L’escola de danses ha generat un grup molt nombrós de balladors que realitzen en el nostre col·lectiu una tasca variada, les danses de carrer, el balls d’escola i també donen vida als Nanos, personatges mítics que participen als passacarrers i danses rituals sempre acompanyats de la Colla Portitxol dolçainers i tabaleters. L’any 1998 el nostre grup comença la tasca de promocionar la dolçaina i el tabal, formant una escola que esdevé en una colla de dolçainers i tabaleters tocant al carrer els nostres instruments tradicionals.
De totes aquestes activitats han sorgit intervencions en molts pobles de la nostra comarca La Marina Alta i per tot el País Valencià.

 

Grup de Danses La Baronia de Planes

Grup de Danses La Baronia de Planes

Grup de Danses La Baronia de Planes
http://grupdedanseslabaronia.blogspot.com/
Imma Gadea  96 551 43 01  –  626 440 125
immagadea@gmail.com

El grup de danses “La Baronia” de Planes se sent molt orgullós d’haver-hi recuperat la dansà del poble que s’havia perdut. Ara després de molt de temps es tornà a ballar quan es celebra la Festa del Xop en la primavera i en les Festes Majors en octubre amb la tradicional i popular pujada a l’ermita  amb la col·laboració del  grup de dolçainers “Burbaca”. També s’ha de ressaltar la Festa del Quintos i el dia de l’Enfarinat, on es canta la tradicional cançó dels quintos. En totes aquestes celebracions el grup de danses està present aportant el que millor sap fer: ballar.
El grup de danses «LA BARONIA» de Planes naix al 1979 i des d’aleshores ha tingut sempre una continuïtat, encara que els darrers anys hi ha  un parèntesi i malgrat anar renovant algunes de les balladores. Durant tot aquest temps, avalen la seua bona tasca actuacions a la televisió valenciana, aplecs, trobades , actuacions als pobles del voltant i les cites anuals  a  festes de Planes i a la festa del xop.
Cal destacar  que les tasques que el grup es sent més orgullós són l’elaboració de la indumentària de les balladores trets d’uns gravats del mas de la Foia i per damunt de tot, la recuperació de la dansà de Planes que havia desaparegut.
“La Baronia” de Planes  va creixent   i progressant amb la participació dels menuts en el grup infantil.